IBR / BVD

Onlangs heeft ZLTO, bij ons in het praktijkpand, een voorlichtingsavond gehouden over de aanpak van IBR en BVD in Nederland. Er komt per 1 januari 2017 een verplicht programma voor beide ziektes vertelde Toon van Hoof. Hoe dit programma er in detail uit gaat zien is nog onduidelijk.

Toon heeft uitgelegd aan de veehouders waarom deze besluiten genomen zijn en hoe de besluitvorming tot stand is gekomen. Alle sectoren hebben aangegeven de aanpak van IBR en BVD te willen ondersteunen.

Ook heeft dierenarts Wiel van den Ekker op deze avond verteld over de verschijnselen van beide aandoeningen en over de aanpak op bedrijfsniveau.

Voor wat betreft IBR is het advies om eerst een tankmelkonderzoek te laten uitvoeren op afweerstoffen tegen IBR. Indien de uitslag laat zien dat er geen afweerstoffen zijn aangetoond, betekent dit dat er minder dan 10% besmette dieren op het bedrijf aanwezig zijn. De goedkoopste aanpak is vervolgens doorgaan met het IBR-tankmelk-programma. Hierbij wordt 9 x per jaar een tankmelkmonster op afweerstoffen onderzocht. Indien deze uitslagen 2 jaar lang negatief zijn kan het bedrijf de IBR-vrij status aanvragen. De dieren die ouder zijn dan 6 jaar moeten dan nog via bloedonderzoek onderzocht worden op afweerstoffen en indien die negatief zijn is het bedrijf IBR-vrij.

Indien bovengenoemd tankmelkmonster positief is kan men gaan testen op individueel niveau en de dieren met afweerstoffen opruimen.

In beide gevallen is het verstandig om ook te vaccineren tegen IBR: de vrije bedrijven kunnen dan vrij blijven en de positieve bedrijven zorgen er voor dat er geen nieuwe infecties in het bedrijf ontstaan.

Wat BVD betreft kunnen we de status laten bepalen door middel van een BVD-Quickscan. Indien het tankmelk geen afweerstoffen en geen virus bevat, kan het bedrijf zich aanmelden voor BVD-tankmelk-onverdacht-programma. Er wordt dan 4 x per jaar een tankmelkmonster onderzocht op BVD-afweerstoffen. Na 2 jaar een gunstige uitslag te hebben ontvangen kan het bedrijf zich aanmelden voor het BVD-gecertificeerd-vrij certificaat. Er dienen dan nog 5 dieren in de leeftijd van 8 tot 12 maanden en 5 dieren van 18 tot 24 maanden onderzocht te worden op afweerstoffen.

Indien de Quickscan ongunstig uitvalt kan men het beste met de dierenarts overleggen over de meest geschikte aanpak.

BVD-vrij WORDEN is helaas niet hetzelfde als BVD-vrij BLIJVEN!!!!! Indien men het virus buiten de deur wil houden kan een vaccinatie tegen BVD ingezet worden.

Herkauwerspraktijk de Overlaet, april 2015, Wie van den Ekker