Donderdag 7 april hebben wij een interessante en goed bezochte studie-avond georganiseerd.
Peter Hut bracht ons op de hoogte van de nieuwste inzichten over de transitieperiode en de nieuwste data van zijn “Sense of Sensors in Transition management” onderzoek.
Sensoren hebben de afgelopen jaren geholpen om enorme stappen vooruit te zetten en veel meer te weten te komen over de transitieperiode. Een verse koe die slecht opstart vertoont vaak al tijdens de droogstand ander gedrag. Dit kan komen vanuit een ontsteking, bijvoorbeeld mastitis of een zoolzweer, maar ook (hitte)stress kan dit veroorzaken. Het veranderde vreet- en lig gedrag van de koeien tijdens de droogstand werkt allerlei problemen, zoals (slepende)melkziekte, in de hand. Op de valreep hebben we het ook nog gehad over de behandeling van verschillende problemen bij de verse koe, als de transitie dus toch niet goed is verlopen. Nageboorte tabletten (die wij ook al langer niet aanraden) gaan hierbij in het verdom hoekje. Calcium het liefst oraal geven en een infuus alleen aan liggende en slome koeien.
Peter had met gemak nog een uur door kunnen praten, maar het was tijd voor pauze.
Onze tweede spreker Sofie Piepers vertelde vol overgave over uiergezondheid en melkkwaliteit.
We bespraken de verschillende melkmonster uitslagen. Ook negatieve uitslagen kunnen waardevolle informatie opleveren over de uiergezondheid op uw bedrijf! Mengmonsters zijn helaas wel zonde en het uier niet alleen optisch schoonmaken, maar ook echt de tepel desinfecteren en zorgvuldig werken moet dit voorkomen. Zodra er ongeveer 10 uitslagen verzameld zijn kan er daadwerkelijk een bedrijfsgerichte aanpak gemaakt worden om de uiergezondheid naar een hoger niveau te tillen.
Na twee sprekers met pittige onderwerpen en kritische vragen was het al aan de late kant, maar iedereen bleef nog lang hangen en napraten met levendige discussies.
Het was wat ons betreft een geslaagde avond met meer dan genoeg stof tot nadenken.
Volgens Sofie Piepers zijn er 3 sleutels voor een optimale uiergezondheid:
1. Focus op het probleem
2. Melkmonster onderzoek
3. Pro-actieve opvolging
Bent u gemotiveerd geraakt om hiermee aan de slag te gaan?
Laat dit dan weten aan uw eigen dierenarts, zodat we samen kunnen werken aan de verbetering van de uiergezondheid op uw bedrijf!